Digitale Avifauna

Een van de meest gestelde vragen in het Vogelinformatiecentrum is: waar kan ik welke vogel op Texel het beste zien of fotograferen? Al die informatie is bekend bij een select groepje mensen. Hoe mooi is het als we die informatie kunnen bundelen en ontsluiten voor iedereen die Texel vanwege de vogels wil bezoeken? Iedereen kan dan de voor hem of haar beste excursie uitstippelen en zich goed voorbereiden. Het lanceren van een digitale avifauna kost alleen veel tijd en geld.

avifauna texel v4 Large

Onze wens is een website op te zetten waarop je iedere vogel die ooit op Texel gezien is, terug kan vinden. Over die vogels kan je vervolgens lezen hoe die eruitziet, waar hij voorkomt op Texel (en hoeveel). Verder kan je foto’s van die vogels vinden, videobeeld, geluid en leuke wetenswaardigheden. Dit alles duidelijk ingedeeld.

Veel van deze info is al voorhanden, alleen is het niet ontsloten en goed leesbaar gemaakt. Ook willen we van alle soorten mooie, goed leesbare verspreidingskaarten maken. Dat is een hele kluif. We hebben een aantal vrijwilligers die er graag mee aan de slag gaan. Het plan is om als eerste een webomgeving te bouwen waarin een webstructuur die makkelijk te doorzoeken is en makkelijk te verspreiden onder andere websites. Daarnaast moeten er heel veel foto’s geselecteerd worden en wellicht aangekocht, zodat die permanent zichtbaar kunnen zijn. Dit geldt natuurlijk ook voor filmbeeld en geluid. Ook zijn er kaartjes per soort nodig en: dat alles moet netjes bijgehouden worden. De eerste grove begroting laat zien dat er circa 50.000 euro nodig is om dit project te laten slagen.

Doneer hier