Bestuur

Over het bestuur

Met passie voor de Vogels op Texel

Waarom

Jac. P. Thijsse was wellicht de eerste natuurliefhebber die Texel als Vogeleiland op de kaart heeft gezet. Sindsdien hebben ontelbaar vogel (en natuur) liefhebbers Texel bezocht vanwege de grote vogeldiversiteit en grote aantallen vogels die jaarrond op Texel aanwezig zijn. Tegenwoordig is Texel nog steeds een waar vogelparadijs, al liggen vele bedreigingen op de loer. De Stichting Texel Vogeleiland heeft als wens dat Texel het vogeleiland blijft. Daarom zet de stichting zich in om betere en meer vogelkijkplekken op Texel goed te ontsluiten en goede voorlichting te geven zodat nog meer mensen kunnen genieten van de prachtige vogelrijkdom. 

Onze motivatie

Vogels kijken op Texel is zo gewoon dat het voor veel mensen op Texel niet eens opvalt hoe belangrijk deze vorm van recreatie is geworden. De mooie natuur op Texel is een gegeven, maar de noodzaak dat we hier op een verstandige manier mee omgaan dringt lang niet bij iedereen door. Door meer mensen actief te laten genieten in de natuur denken wij dat de mensen zich meer bewust worden hoe mooi de natuur op Texel is, maar vooral ook hoe kwetsbaar de natuur op Texel is. Door de mensen mogelijkheden te laten genieten willen we bereiken dat mensen ook meer begrip en ondersteuning voor bescherming op kunnen brengen. 


Het bestuur bestaat uit

 • Marc Plomp

  Marc Plomp

  Marc Plomp is oprichter en eigenaar van het Vogelinformatiecentrum Texel. In 2008 is Marc met zijn partner Jos√© van der Linde het Vogelinformatiecentrum gestart met als doel iedereen te kunnen informeren over vogels kijken op Texel. Daarnaast kan iedereen terecht in een gezellig winkel waar alles te verkrijgen is wat een vogelaar nodig heeft. Daarnaast is Marc ook (vanaf 1995) actief als cameraman gespecialiseerd in het maken van Natuurbeelden. Het filmbedrijf is bekend onder de naam Natuur Digitaal. Onder de naam Natuur Digitaal is ook een beeldbank met digitale filmbeelden (inclusief geluid) beschikbaar. Vooral vogelbeelden zijn rijkelijk vertegenwoordigd.

   

  Marc Plomp is voorzitter bij Stichting Texel Vogeleiland.

 • Hans Verdaat

  Hans Verdaat

  Hans Verdaat is wetenschapper/onderzoeker bij Wageningen Marine Research op de vestiging Den Helder (voorheen Imares). Hans houdt zich daar vooral bezig met het co√∂rdineren van tellingen van vogels en zoogdieren op zee. In zijn vrije tijd is Hans fevent vogelaar en begeleid hij vogelreizen voor diverse organisaties waaronder het Vogelinformatiecentrum. 

   

  Hans Verdaat is Secretaris bij Stichting Texel Vogeleiland.

 • Bob Loos

  Bob Loos

  Bob Loos is werkzaam bij het NIOZ en werkt daar in het team van Theunis Piersma aan onderzoek naar diverse vogelsoorten. Bob houdt zich vooral bezig met de kleurringprogramma’s die dit onderzoek vereisen. Werk en vrije tijd lopen bij Bob erg door elkaar. In zijn vrije tijd is Bob meestal achter zijn telescoop te vinden om kleurringen af te lezen en anders leidt hij mensen rond tijdens de vogelexcursies van het Vogelinformatiecentrum.

   

  Bob loos is Penningmeester bij Stichting Texel Vogeleiland.

 • Vogelwerkgroep Texel

  Vogelwerkgroep Texel

  Binnen de Stichting is ook een bestuursplek voor de Vogelwerkgroep Texel. Momenteel wordt deze niet actief ingevuld. Aanspreekpunt namens de Vogelwerkgroep is Henry Soyer. 

   

 • Marc Plomp
 • Hans Verdaat
 • Bob Loos
 • Vogelwerkgroep Texel